***

in het derde of in het vierde persoon; hoe dan ook. het zoog en het zoog.

‘s nachts, als je met je gezicht tegen het raam ligt, laten de lichtsporen van de auto’s je niet los. sluimerend droom, lichtflits, klappend, hard, harder klappend hart, wake me, shake me.

tegen de muur is je slaap iets standvastiger, je waakt stadig over jezelf, zo’n halve meter erboven op. bovenop wat? dat. kan ik dat zijn? dat stuk walvis, dat gebochelde onder het linnen. who. else. kijk jezelf eens nuchter aan. benen, armen, kont, rug, hoofd. kan ik dat zijn?

hoe hij daar ook altijd lag, een vreemd stuk mens. je zag nog soms zijn blote afgedragen voetzolen, en verder de berg op: kuit, knie, dij, schouder en zijn kort stekelig haar, een bosomranding van zijn weggezopen gezicht. als kind wen je eraan, aan de afwezigheid, de stank, de kleine oogjes, de honger en weet je niet beter. je weet wel dat de honger uit dat groot mens komt dat niet in staat is om op te staan en gaan werken, eten voor je kopen, eten voor je klaarmaken. je wacht op de moeder, ze brengt wel iets mee. je sluipt door het huis en hoopt om de hongermeester niet wakker te maken met je rommelend maagje, je drinkt wat warm water.

wat als de moeder niet komt. verlamd kijk je de voetzolen aan. dood is onze Ivanchik dood! onze Ivanchik is er niet meer!  stiller dan stil tel je de zwarte oogjes op de houten vloer en wacht op je vriend. hij komt, vleugels netjes gevouwen om met geen geritsel de slaap van de hongermonster te verstoren, legt zijn zware hand op je hoofd en laat je indommelen, maakt je wachten onwerkelijk pijnloos en kort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s